Rubrika: VÝŽIVA

  Vše o vitamínu C

Použití vitamínu C v kulturistice a fitness. Seznam přírodních zdrojů vitamínu C. Dávkování vitamínu C.

Lidské tělo na rozdíl od zvířat není schopné vitamín C v rámci látkové výměny tvořit. Zvířata přeměňují cukr na vitamín C. Lidem chybí ale enzym, který je schopen tuto látkovou přeměnu provést a vitamín C přeměnit z cukru. Proto je nutné vitamín C přijímat z potravin a sportovci při zvýšené zátěži musí vitamín C doplňovat pomocí sportovní výživy, tedy umělým příjmem.

Albert Szent-Györgyih roku 1927 objevil kyselinu askorbovou a od té doby je vitamín C nejpoužívanějším doplňkem mezi vitamíny po celém světe.

Z historie nejznámějších nemocí, která postihovala námořníky z nedostatku vitamínu C byli kurděje (zánět dásní, vypadávání zubů a problémy se zvýšenou krvácivostí) způsobené avitaminózou.

Někoho možná překvapí, že vitamín C není příliš odpovědný za imunitní systém lidského těla. O míře imunity lidského těla rozhodují překvapivě jednoduché bílkoviny – imunoglobuliny. Úplně nejdůležitější funkcí vitamínu C je tvorba aminokyseliny kolagenu. Kolagen je základem každé kosti, kloubu, šlachy, úponu či svalu. Kolagen s elastinem představují v těle dne složky, které jsou odpovědné za pevnost a pružnost prakticky celé naší pohybové soustavy, celého skeletu.

Dodnes nebyla předložena žádná oficiální studie, která by dokázala, že vysoké, či nadměrné dávky vitamínu C brání tělo před nachlazením. Vitamín C v lidském těle v určitých dávkách musí nezbytně být. Co se týče obranyschopnosti vitamínu C před nachlazením, vitamín C spíše doplňuje řetězec jednotlivých vitamínů, které sami o sobě nemají znatelné účinky pro lidské tělo.

Vitamín C je velmi cenná substance pro mozkovou činnost a mozek sám dohlíží na jeho ukládání tak, aby nedošlo k úbytku jeho koncentrace v krvi, a také proto, že je nezbytný a rozhodující pro řadu biochemických procesů spojených s mozkovou činností.

Kouření spotřebovává vitamín C v organismu, a tím se může zvýšit nebezpečí vzniku jak rakoviny, tak kardiovaskulárních nemocí. Z některých studií vyplynulo, že vitamín C v naší stravě nebo podávaný jako doplněk snižuje riziko koronární trombózy (krevní sraženiny v srdci), ale z jiných studií to nebylo možné potvrdit. Pravděpodobné vysvětlení je takové, že nedostatek vitamínu C zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, zatímco velmi vysoké dávky neposkytují žádnou dodatečnou ochranu.

Pro kulturistiku a fitness má vitamín C nejdůležitější úlohu pro urychlení regeneračních procesů. Také se často můžete setkat s názvem antioxidanti, mezi které vitamín C patří. Skupina vitamínů antioxidantů likvidují volné radikály, vznikající při fyzické – sportovní aktivitě. Prakticky se jedná o látky, „bacily“, které díky vyššímu přísunu vzduchu do plic způsobené zvýšenou sportovní aktivitou nachytáte do těla a právě antioxidanti, tyto „bacily“ likvidují.

Zdroje vitamínu C

Vitamín C je rozpustný ve vodě a proto potraviny bohaté na vitamín C (zelenina), musíte vařit velice krátce, aby se z potravin vitamín C neodplavoval a vařená zelenina vám nabídla i dostatek ostatních vitamínů. Konkrétní zdroje vitamínů C jsou brokolice, špenát, citrusové plody brambory, cibule, jablka s nastupující oblibou sušené šípky, které mají ze všech těchto potravin nejvyšší obsah vitamínu C. Jedení či odvar ze sušených šípků zachránilo již mnoho lidských životů, například vězni ze Sibiře pojídali šípky ve velkém množství.

Obecně ovoce a zelenina - zelené a červené papriky, brokolice, špenát, pomeranče a ostatní citrusové plody, brambory a jahody obsahují velké množství vitamínu C. Malé množství naopak poskytuje maso, ryby, drůbež, vejce a mléčné výrobky.

Téměř žádný vitamín C není obsažen v celozrnných výrobcích. Vitamín C je velmi křehká látka, která snadno oxiduje na vzduchu a ničí se teplem a světlem. Zelenina a ovoce by měly být proto co nejméně krájeny, v ideálním případě bezprostředně před podáváním. Protože je vitamín C rozpustný ve vodě, při vaření potravin brzy zmizí, a proto vařte zeleninu v co nejmenším objemu vody, nebo ještě lépe ji duste v páře.

Obsah vitamínu C v jednotlivých potravinách
Bezinky 37mg
Kiwi 36mg
Pomeranč 35mg
Citrónová šťáva 28mg
Maliny 28mg
Cibule 26mg
Špenát 26mg
Brokolice 26mg
Zelený hrách 26mg
Kedluben 26mg
Zelí 24mg
Ostružiny 21mg
Brambory 18mg
Jablka 9mg

Denní spotřeba vitamínu C při sportovní zátěži

Kouření zvyšuje potřebu vitamínu C. Odhaduje se, že každé vdechnutí kouře cigarety spotřebuje až 0.09 mg vitamínu C, což znamená, že 20 cigaret spotřebuje 32 mg vitamínu C v organismu. Podle nejnovějších amerických doporučení by se kuřáci měli snažit získat dvojnásobný příjem vitamínu C, oproti nekuřákům.

Denní spotřeba vitamínu C při sportovní zátěži konkrétně při tvrdém posilovacím tréninku se pohybuje kolem 500 mg na jeden den. Tuto spotřebu můžete lehce pokrýt jednou tabletou vitamínu C. Nejčastěji se tyto tablety vyrábějí po 500 mg. Některá sportovní doporučení popisují dávky až kolem 1000 mg. Při takto vysokých dávkách se často vitamín C ztrácí v nadbytku z těla ven. Rada, která se všeobecně dává k užívání vitamínu C je přidávat vitamin B6 a < a href="http://www.jagrfit-sport.cz/d-71_horcik-200-kapsli">hořčík, aby se vyloučilo srážení kyseliny šťavelové.

 

 

 

2017 © Vseokulturistice.cz – Všechna práva vyhrazena.