Rubrika: VÝŽIVA

  Oběd a večeře pro přibrání

Pokud chcete nabrat svalovou hmotu je nutné dodržovat pravidelné příjmy stravy, jednotlivé denní chody mezi sebou musejí mít tedy svá pravidla. Jak by měli vypadat vaše obědy a večeře?

Obědy a večeře jsou většími denními jídly, které si svoji skladbou živin jsou velice podobné. Proto se budeme obědům a večeřím věnovat společně.

Na oběd by si měl každý najít čas. Neměl by to být problém, studenti i pracující mají na oběd pauzu, takže vymlouvat se, že nemám čas na obědvat se, bude ve většině případů pouze výmluvou.

Skladba vašeho obědu je závislá na tom, kam se chodíte během polední přestávky stravovat, jestliže jste student/ka a chodíte do menzy či studentské jídelny, musíte vybírat z toho co je kmání. Zde je dobré, pokud si můžete vybrat z několika jídel.

Jestli tomu tak je, vždy vybírejte jídla která obsahují kvalitní živiny pro vaše svaly. Zapomeňte na různé knedlíky a omáčky. Dávejte přednost masitým pokrmům s kvalitní přílohou jako jsou brambory, rýže či těstoviny.

Ten kdo si nemůže vybrat z několika jídel nebo jeho oběd obsahuje málo bílkovin, můžete po obědě přijmout proteinový přípravek, kterým doplní nedostatek bílkovin.

„ U chudých jídel na bílkoviny je vhodné přijmou pro jejich doplnění proteinový přípravek “

Úplně nejlepší variantou je příprava obědu dopředu doma, kdy si do školy nebo do práce přinesete svůj oběd, který obsahuje to co jste si připravili. Zde může nastat problém, že jídlo nebudete mít kde ohřát. Například studené rizoto z vepřového masa, které obsahuje vše co vaše tělo potřebuje (rýže, kousky masa, zelenina) se klidně studené sníst dá.

Tato metoda je však spíše pro ty, kteří to myslí s přibíráním opravdu vážně. Jinak asi nebudete schopni si každý den připravovat svůj oběd a nosit si ho sebou místo oběda v např. v kantýně. Výhodou takového obědu je také, že víte co jíte, co jste si připravili a hlavně z jakých surovin je složen.

Další možností je stravovat se v restauraci, pokud dostáváte například nějaké kupóny, či slevy v určité restauraci od zaměstnavatele, nemusí být tato forma stravování špatná. Navíc, když si můžete vybrat z denního menu, které se restaurace většinou snaží připravovat pestré. Máte často v každém denním menu pokrmy z masa – např. různé kuřecí směsy s rýží čí s bramborem.

Z čeho by se tedy měli oběd a večeře skládat?

Správný oběd by měl mít vyvážený poměr mezi sacharidy a bílkovinami. Nikdy by jste neměli zapomínat na kousek ovoce, či zeleninový salát. Svačiny mohou obsahovat převahu konkrétních živin, např. bílkovin v podobě tvarohu. Pro oběd by však mělo platit pravidlo rovnoměrného příjmu sacharidů i bílkovin.

Prakticky takové jídlo vypadá například takto: kuřecí řízek s bramborovou kaší + zelný salát nebo kuřecí prsíčka s broskvemi a s rýží + salát z červené řepy. Samozřejmě se nemusíte orientovat pouze na kuřecí maso, velice vhodná bude i ryba či hovězí maso.

Různé úpravy kuřecích prsou a rybího masa.

Oběd a večeři můžete ještě vhodně doplnit polévkou. Nejlepší polévky jsou připravené z klasického vývaru, který obsahuje bílkoviny. Polévky se dají rozdělit na bílé (zahuštěné moukou, např. kulajda) a hnědé (nezahuštěné moukou. např. hovězí polévka s masem a rýží).

Z vlastní zkušenosti však vím, že některé restaurační provozy polévky nepřipravují z kvalitního vývaru (kosti a maso se vaří několik hodin ve vodě, poté se z vývaru dovaří polévka), ale příprava těchto polévek je z bujónu a převařené vody. Tento technologický postup dělá polévku velmi nekvalitním jídlem, které má velmi nízkou výživovou hodnotu.

Večeře je obdobným chodem jako oběd. K večeři můžete servírovat i polévku. Někdo by namítl, že po polévce neporoste. Zde je však nutné uvědomit si, že polévkou přijmete zase další živiny navíc. Například špenátová polévka je připravena z velké části ze špenátu, který obsahuje železo.

U večeře je nutné dávat pozor, aby nebyla příliš pozdní. Lidé s tendencí k nabírání tuků by měli jíst poslední jídlo s větším podílem sacharidů do 6 až 7 hodiny večerní. Pokud jste typem těžko nabírajícím, můžete sacharidy přijímat i po 8 hodině večerní. Na noc je však nejvhodnější příjem bílkovin v podobě vajec, tvarohu či proteinového přípravku.

Měli by jste se vyhýbat všem smaženým jídlům a především fastfodu, tedy různým hamburgrům, hranolkám atd. Tyto potraviny vašemu tělu z hlediska výživy nic nedají. Naopak mastná jídla pouze zpomalují trávení proto se po nich cítíte sytí a unavení. Trávicí ústrojí potřebuje mnoho energie, aby mastné jídlo vůbec strávilo a vyloučilo.

 

 

 

2017 © Vseokulturistice.cz – Všechna práva vyhrazena.